Training on-line privind instrumentele de colaborare și comunicare de la distanță pe timpul pandemiei COVID-19
La 8 aprilie 2020, Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției”, în parteneriat cu Institutul Republican Internațional (IRI) și cu suportul (NED) National Endowment for Democracy a desfășurat un training on-line pentru Judecători, privind instrumentele de colaborare și comunicare de la distanță pe timpul pandemiei COVID-19.
În cadrul trainingului au fost abordate subiecte precum organizarea ședințelor online și a conferințelor video; instruirile de la distanță și organizarea webinarelor, redactarea și gestionarea documentelor online, securitatea și transmiterea informațiilor cu caracter sensibil și alte instrumente de productivitate, formatorul seminarului fiind Radu Lisița, specialist în IT și comunicare digitală, co-fondatorul unei Agenții de comunicare digitală.
În deschiderea seminarului au luat cuvânt, reprezentantul IRI în Moldova, domnul Victor Tănase, care a menționat că în această perioadă dificilă pentru toată lumea, în contextul situației de urgență legată de pandemia COVID-19, judecătorii sunt cei, care alături de medici, farmaciști, polițiști, și alții, în aceste zile de carantină sunt obligați să continue munca în condiții de risc sporit de îmbolnăvire, pentru a asigura desfășurarea și continuitatea unor servicii necesare pentru cetățeni, justiția fiind unul dintre sectoarele care nu poate să intre în carantină totală, trebuind să asigure respectarea în continuare a drepturilor și libertăților cetățenilor, motiv pentru care consideră că acest seminar este unul foarte util, actual și necesar.
Președintele Asociației ”Vocea Justiției”, doamna judecător Victoria Sanduța, la fel, a reiterat necesitatea digitalizării justiției, mai ales în situații de criză, precum cea în care ne aflăm în prezent. În acest context, digitalizarea justiției și accesul oricărui cetățean la informații de interes general, devine o condiție de bază și imperativă pentru îmbunătățirea actului de justiție și chiar pentru înfăptuirea actului de justiție. În acest sens, orice cetățean al Republicii Moldova, de oriunde nu s-ar afla, în aceste zile, ar trebui să aibă acces facil la întreaga bază legislativă, la jurisprudenta instanțelor naționale, dar și la sălile de judecată propriu-zis, de la distanță, pentru a respecta la maxim măsurile de prevenire a raspândirii infecției.
Acest seminar a fost unul foarte binevenit pentru a face cunoștință cu toate instrumente digitale de comunicare de la distanță, putând ulterior fi applicate în practică de către judecători, înțelegând că acesta este un proces inevitabil și e mai bine să fie implementat mai devreme, decât mai târziu. Oricum, petrecerea ședințelor on-line se va întâmpla în contextul digitalizării societății, accesul la ședințele de judecată video, în regim on-line, devenind parte componentă a principiului liberului acces la justiție.
Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” consideră că soluția digitalizării trebuie să reprezinte o alternativă care să nu devină regulă, dar să fie mereu la îndemâna instanțelor de judecată și a participanților la proces în situații excepționale. Judecarea cauzelor prin ședinte online trebuie să fie alternativă pe perioada stării de urgentă și dacă orice justițiabil sau avocat consideră ca nu este de acord cu aceasta, sa aibă posibilitatea să participe și în mod normal la ședința de judecată. Este posibil să existe și foarte multe cauze în care sunt mai multe părți, iar una sau mai multe părți să nu fie de acord cu ședințele online, fie că nu vor, fie că nu vor avea mijloace tehnice. Soluția ar fi una pragmatică, respectiv persoanele care refuză ședința online să se prezinte personal, dar celalalte părți sa aibă posibilitatea să participe la aceeași ședință de judecată prin videoconferință, în acest mod existând un tratament egal al părților. Desigur, profesiile juridice nu vor dispărea niciodată, indiferent că vorbim de magistrați, procurori, grefieri sau avocați. Relația inter-umană nu va putea fi înlocuită niciodată și de aceea nu ar trebui sa fie o regulă căutarea adevărului prin intermediul monitoarelor, dar ca să ne bucurăm din nou de sentimentul de a avea o sală de judecată plină, cu participanți la proces, acum trebuie sa stăm acasă și să fim sănătoși.
Respectiv, digitalizarea justiției ar preîntâmpina un posibil colaps al sistemului judiciar pentru că, dacă această criză va dura mai multe luni, nu se pot amâna la nesfârșit unele cauze care, deși acum nu figurează pe lista cauzelor urgente, sunt urgente sau sunt importante pentru cei care așteaptă o soluție pe cazul lor. Dacă se lărgește sfera acestor cauze și va apărea posibilitatea judecării prin ședința online, acest lucru ar ajuta foarte mult nu doar justițiabilii sau avocații, ci și pe magistrați și întregul sistem judiciar. Nimănui nu îi prinde bine blocarea sistemului. Fără un sistem judiciar funcțional nu putem să sprijinim bunul mers al economiei și al societății în general.