Comunicat cu privire la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din Republica Moldova

Asociația ”Vocea Justiției” își exprimă îngrijorarea față de ultimele evenimente petrecute în sistemul de justiție din Republica Moldova, legate de convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Or, această Adunare Generală a Judecătorilor, poate fi convocată oricând, dacă există dorință din partea majorității simple a Judecătorilor, indiferent de faptul că aceasta este convocată de Consiliu sau Judecătorii se adună de sinestătător, în mod solidar, într-un anumit loc pentru a discuta chestiunile ce vizează sistemul judecătoresc. Legea nu prevede expres faptul că data acestei Adunări Extraordinare să fie neapărat anunțată de Consiliu sau Adunarea Extraordinară să fie organizată de Consiliu. Legea prevede doar obligația Consiliului de a organiza Adunarea ordinară, pentru ca aceasta să nu aibă loc mai rar decât o dată în an, în rest, Adunarea Extraordinară este lăsată la latitudinea judecătorilor. De altfel, este de neconceput o prevedere care ar limita convocarea Adunării Generale a judecătorilor, făcând ca aceasta să depindă de dorința unui alt organ de a convoca sau nu, Adunarea Generală. Anume această posibilitate a judecătorilor de a se întruni oricând, într-o Adunare Extraordinară, cu sau fără, participarea nemijlocită a Consiliului, reprezintă, în sine, esența principiului autoadministrării puterii judecătorești.

Potrivit Legii nr. 514 din 06.07.1995 privind organizarea judecătorească, independenţa instanţelor judecătoreşti reprezintă independenţa organizaţională şi funcţională a acestora, care este realizată prin autoadministrare judecătorească. Autoadministrarea judecătorească este dreptul şi capacitatea reală a instanţelor judecătoreşti şi a judecătorilor de a soluţiona problemele funcţionării sistemului judecătoresc în mod autonom şi responsabil.

Autoadministrarea judecătorească se realizează în baza principiilor reprezentativităţii şi eligibilităţii organelor autorităţii judecătoreşti, precum şi în baza angajării răspunderii organelor autoadministrării judecătoreşti pentru exercitarea în mod corespunzător a funcţiilor delegate. Organele autoadministrării judecătoreşti sînt Adunarea Generală a Judecătorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Articolul 232 al aceleiași Legi, la alineatul 3) prevede că Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual în şedinţă ordinară în prima jumătate a lunii februarie, dar poate fi convocată şi în cazuri excepţionale, la iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii sau a cel puţin 50 de judecători, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării. Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă dacă la ea participă majoritatea simplă a judecătorilor în exerciţiu. Acelaşi cvorum este necesar şi pentru desfăşurarea şedinţelor extraordinare ale Adunării Generale a Judecătorilor.

Respectiv, această luptă nejustificată între judecători, în speță, judecătorii semnatari ai cererii cu privire la convocarea Adunării Generale extraordinare și Consiliul Superior al Magistraturii, intimidările Consiliului Superior al Magistraturii la adresa judecătorilor de a nu participa la această Adunare pe motiv că nu ar exista temei legal, dar și rapiditatea examinării cererilor respective de către Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, îndemnurile Consiliului Superior al Magistraturii de a desconsidera niște Hotărâri judecătorești, sunt un semnal destul de evident că starea lucrurilor în sistemul de justiție în Republica Moldova, este una gravă și necesită a fi schimbată. Întrebarea corectă este cum? Răspunsul corect este: În cadrul legal. Or, judecătorii sunt cei care trebuie să dea un exemplu în societate de respectare a legii. Dacă nici judecătorii nu respectă legea, atunci nu există justiție. Dacă nu există justiție, nu există Stat. 

Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” își propune să adopte o poziție corectă față de tot ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, de aceea nu este susținătorul unui grup, sau a altuia, dar este pentru respectarea Legii. Asociația și-a exprimat anterior poziția, potrivit căreia consider că revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de către Adunarea Generală Extraordinară de astăzi, 27 septembrie 2019, este   neîntemeiată din punct de vedere legal, deoarece nu se încadrează în temeiurile expres prevăzute de art.12 alin.(2) din Legea nr.947 din 19.07.1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Aici, vom veni și cu precizarea făcută de membrul fondator al Asociației, dna judecător Victoria Sanduța, care la 23 iulie 2019 a solicitat Demisia membrilor Consiliului. În acest context, dna Victoria Sanduța menționează că Demisia este un act de onoare și demnitate a unei persoane, deținătoare de anumită funcție, care are suficient curaj să recunoască și să-și asume responsabilitatea pentru eșecul admis în exercitarea funcției respective. Însă, revocarea din funcție este similară concedierii persoanei, care este o cu totul, altă procedură, în care ”angajatul” are anumite garanții legale, care nu-i pot fi încălcate, sub sancțiunea nulității. Prin urmare, revocarea membrilor poate avea loc doar în temeiurile expres prevăzute de Lege. Însă inițiativa celor 87 de judecători, făcută public, privind revocarea mandatelor membrilor Consiliului este una neîntemeiată legal în forma în care a fost enunțată, chiar dacă intenția judecătorilor este una care ar putea să aibă suport factologic, aceasta nu are suport legal. Reiterăm, anume judecătorii trebuie să fie cei care dau exemplu în societate că legea trebuie respectată, fie că ne place, sau nu. Socrate spunea: ”Cetățenii buni trebuie să respecte și legile „rele” pentru a nu încuraja cetățenii răi să nu respecte legile bune.” 

Prin urmare, Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” a ales anume această modalitate de a publica opinia sa vizavi de situația existentă și a nu participa la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor de astăzi, pentru a nu încuraja nerespectarea Legii promovată insistent de anumite grupuri de interese care, din păcate, trebuie să recunoaștem, există în justiție, la moment în Republica Moldova. Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” susține în continuare poziția sa, potrivit căreia o Adunare Generală Extraordinară a Judecătorilor este necesară, dar nu pentru a organiza ”comploturi”, ”coaliții” sau ”alianțe secrete”, ci dimpotrivă, pentru a face TRANSPARENTE toate problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc din Republica Moldova și pentru a găsi, împreună, soluții viabile, pentru a face VOCEA JUSTIȚIEI auzită în cadrul reformei sistemului de justiție. Considerăm că această Adunare Extraordinară trebuie anunțată, convocată și organizată, în așa mod, încât să nu planeze nici un dubiu de obscuritate sau ilegalitate asupra corpului de magistrați care au dreptul să efectueze asemenea Adunări pentru a autoadministra puterea judecătorească.

Cu respect,

Consiliul de Administrare al

Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”

2019-09-27