Vizita președintelui Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției” la Consiliul Europei în cadrul sesiunii de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)
În perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2024, președintele Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”, doamna Victoria Sanduța, a participat la sesiunea de lucru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg. În cadrul acestei vizite, doamna Sanduța a susținut un discurs important în fața membrilor grupului parlamentar United European Left (UEL), același grup care l-a invitat și pe Julian Assange să vorbească în aceeași sesiune, despre importanța libertății de exprimare și protecția internațională a celor care au curajul să critice autoritățile și să dezvăluie ilegalitățile comise de acestea.
În discursul său, Victoria Sanduța a adus în atenția membrilor APCE o serie de probleme grave legate de erodarea independenței judiciare, statul de drept și democrația în Republica Moldova. A subliniat acțiunile alarmante ale Consiliului Superior al Magistraturii și ale Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care amenință principiile fundamentale ale unui stat democratic.
Doamna Sanduța a evidențiat următoarele aspecte cheie:
• Respingerea candidaturilor a patru judecători de către Consiliul Superior al Magistraturii pe 1 iulie 2024, inclusiv a propriei sale candidaturi, fără justificare legală, ceea ce reprezintă un precedent periculos și o amenințare la adresa independenței justiției.
• Aplicarea retroactivă a procedurilor de către Consiliul Superior al Magistraturii și decizia acestuia de a propune eliberarea din funcție a judecătorilor, ignorând normele constituționale și standardele internaționale.
• Demiterea ilegală a șase judecători de către Președintele Maia Sandu pe 11 septembrie 2024, inclusiv a doamnei Sanduța, fără a avea dreptul legal de a face acest lucru, atacând direct principiul inamovibilității judecătorilor.
Victoria Sanduța a atras atenția că aceste acțiuni ale autorităților moldovenești reflectă o deteriorare a sistemului judiciar și o tendință către un regim autoritar. A subliniat că susținerea internațională a actualei guvernări, în ciuda abuzurilor de putere, pune în pericol valorile europene și principiile statului de drept.
Ca urmare a acestei vizite, doamna Victoria Sanduța a fost informată că 21 de eurodeputați, reprezentând trei grupuri parlamentare diferite (UEL-Group of the Unified European Left, SOC-Socialists, Democrats and Greens Group și EC-European Conservatives Group and Democratic Alliance), au transmis o scrisoare de susținere către autoritățile Republicii Moldova. Aceasta a fost adresată Președintelui Republicii Moldova, Președintelui Parlamentului, Prim-Ministrului, Președintelui Curții Constituționale, Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Șefului Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și Ambasadorului UE la Chișinău.
În scrisoare, eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea profundă față de influența politică asupra Consiliului Superior al Magistraturii și demiterea arbitrară a judecătorilor. Aceștia au condamnat acțiunile îndreptate împotriva libertății de exprimare a judecătorilor și au subliniat necesitatea respectării principiilor statului de drept și a independenței judiciare în Republica Moldova.
Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” va continua să promoveze și să apere independența justiției, solicitând respectarea standardelor europene și protejarea valorilor democratice în Republica Moldova.