Educație juridică

Începând cu ianuarie 2019, Centrul de Inovare și Politici din Moldova, în parteneriat cu CRJM, Asociația ”Voci pentru Democrație și Justiție” din România și împreună cu Judecătorul Cristi Danileț, au implementat și în Republica Moldova proiectul „Educație Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații” , cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei de la București. Proiectul este unul cu obiective pe termen lung, punând accentul pe prevenirea timpurie a delicvenței juvenile, promovând respectul faţă de lege, comportamentul integru și atitudinea de responsabilitate civică în rândul generațiilor tinere. În acest scop, s-a format o Rețea Națională pentru Educație Juridică - www.educatiejuridica.md, din care fac parte judecători, procurori și avocați din Republica Moldova. Acești profesioniști în drept și-au asumat rolul educațional și civic de a cultiva respectul pentru lege în rândul elevilor, prin susținerea voluntară a lecțiilor de educație juridică pentru care au fost instruiți de domnul judecător Cristi Danileț. Proiectul a fost apreciat ca o inițiativă oportună pentru R. Moldova și de către Ambasada SUA de la Chișinău.

Asociația ”Vocea Justiției” s-a alăturat acestui proiect, deoarece susținerea proiectelor de educație juridică constituie unul obiectivele prioritare ale Asociației. De aceea, membrii fondatori ai Asociației, Victoria Sanduța și Marina Curtiș, au devenit membri voluntari în cadrul Rețelei Naționale pentru Educație Juridică și vor merge împreună cu alți profesioniști ai dreptului, la fel, membri ai Rețelei Naționale pentru Educație Juridică, prin școlile și liceele din țară pentru a aduce Legea la cunoștința elevilor, a promova cultura juridică în rândul tinerilor și a cultiva dragostea pentru supremația Legii. 

Pe parcursul ultimelor luni, membrii Asociatiei Judecătorilor”Vocea Justitiei”, judecătorii Victoria Sanduța si Marina Curtiș, în parteneriat cu Reteaua Natională de Voluntari pentru Educatie Juridică din Republica Moldova si Centrul de Inovare si Politici din Moldova, au petrecut mai multe lectii demonstrative despre lege, drepturi, responsabilități si libertate, pentru elevii din mai multe licee si școli profesionale din țară.


Motivatia dnei judecator, Victoria Sanduta de a se alătura Rețelei Naționale de Voluntari pentru Educatie Juridică din Republica Moldova a fost următoarea: “Cred cu tărie că educația schimbă tot! Educația e cea mai puternică armă a secolului XXI împotriva corupției și a criminalității! Sau altfel spus: “ Florile de mâine răsar din semințele de azi!” De aceea am acceptat, cu drag și cu entuziasm să fac parte din Rețeaua Națională de voluntari, profesioniști ai dreptului, care prin lecțiile demonstrative de educație juridică, petrecute în școlile și liceele din țara noastră, plantează semințele Statului de Drept de mâine. Sau cum spunea marele Spiru Haret:”Cum arată școala azi, așa va arăta țara mâine!”


Iar, Motivatia dnei judecator, Marina Curtiș de a se alătura Rețelei Naționale de Voluntari pentru Educatie Juridică din Republica Moldova este următoarea:”Am ales să fac parte din Rețeaua Națională pentru Educație Juridică pentru că vreau să schimb fața justiției noastre. Cetățenii nu au încredere în justiția din Republica Moldova, însă eu cred că dacă au încredere în mine atunci pot avea încredere în modul cum se face justiție în țara noastră. Însă și noi judecătorii trebuie să facem mai mult decât să soluționăm dosare. Puterea judecătorească este esențială într-un stat de drept. Noi putem participa și la prevenire, nu doar la aplicarea de pedepse. Pe mine mă emoționează dosarele în care sunt implicați copiii, mai ales cele de violență și abuz. Îmi doresc prin lecțiile de educație juridică pe care le susțin copiilor și adolescenților să îi fac să conștientizeze ce e bine și ce e rău. Să înțeleagă că fiecare om are demnitatea sa și trebuie respectată. În acest proiect mă voi concentra pe sensibilizarea copiilor față de violența în familie.”

Asociația ”Vocea Justiției” prin acest act de voluntariat îndeamnă și alți judecători din Republica Moldova să se alăture Asociației și Rețelei Naționale pentru Educație Juridică cu scopul de a contribui la progresul social și evoluția individuală promovând cultura democrației, supremației legii și autoritatea justiției, de a solidariza tinerii cu privire la drepturi și responsabilități. 

Mai multe detalii despre acest proiect consultați pe adresa www.educațiejuridică.md, iar raportul cu poze de la lecțiile de educație juridică, îl puteți vedea la Galeria de poze de pe site-ul nostru: pe următoarele linkuri: albumul nr.1- http://voxjust.md/gallery/album/7 , precum și albumul nr.2 - http://voxjust.md/gallery/album/16

2019-11-26