Evenimentul de Lansare a Asociației și consolidarea Relațiilor de Parteneriat

La 21 decembrie 2019 a avut loc evenimentul de Lansare a Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției” cu scopul prezentării oficiale a Misiunii și Valorilor Asociației, precum și în vederea consolidării relațiilor de parteneriat cu mediul asociativ național din domeniul justiției, dar și cu organizațiile internaționale care mereu au susținut reformele în domeniul justiției din țara noastră. În cadrul evenimentului au fost invitați și au participat mai mulți avocați, judecători, procurori, reprezentanți ai societății civile implicați în promovarea educației juridice în rândul elevilor, reprezentanți ai Institutului Național al Justiției, precum și reprezentanți ai mai multor organizații internaționale și Ambasade în Republica Moldova.

Membrii Consiliului de Administrare a Asociației ”Vocea Justiției”, domnii judecători Victoria Sanduța, Ion Malanciuc și Marina Curtiș au vorbit despre obiectivele Asociației, motivația personală pentru înființarea Asociației, metodele de realizare a obiectivelor și promovare a valorilor Asociației: cu referire: la societate - "Democrație și Atitudine"; la țară - "Datorie și Loialitate”;  la indivizi - "Libertate și Demnitate"; la justiție - "Independență și Integritate"; la instituții publice - "Responsabilitate și Transparență". De asemenea, au vorbit despre scopul principal al Asociației, acela de a promova și apăra independența judecătorilor, reiterând că toate instituțiile și autoritățile, atât cele naționale, cât și cele internaționale, trebuie să respecte, să protejeze și să apere această independență. Asociația a prezentat și proiectele în care este deja implicată. Unul dintre cele mai importante, dar și un proiect de suflet, este Educația juridică în școli și licee, predată de profesioniștii din domeniul dreptului: judecători, procurori, avocați, polițiști, ofițeri anticorupție, desfășurat în parteneriat cu Centrul de Inovare și Politici din Moldova(CIPM).

 În cadrul evenimentului, reprezentanții diferitor organizații, atât naționale, cât și internaționale, de avocați, procurori, juriști, au menționat importanța dezvoltării mediului asociativ în domeniul justiției, în special, în rândul judecătorilor, dat fiind faptul că întreaga societate are așteptări mari cu privire la schimbarea la față a justiției anume din partea judecătorilor și procurorilor. Participanții la eveniment au reiterat că se bucură enorm de faptul că există deja o ”Voce” a Judecătorilor care vorbește din interior despre problemele sistemice, despre vulnerabilitățile sistemului și despre necesitatea dezvoltării dialogului interprofesional: între judecători, procurori, avocați, în vederea soluționării eficiente și pe termen lung a unor probleme care afectează procesul de justiție. Toți participanții au urat noii Asociații a Judecătorilor să devină o Voce puternică și auzită în sistem și în societate, astfel încât să se împlinească cu adevărat Misiunea acestei Asociații, aceea de a contribui la progresul social și evoluția individuală, promovând cultura democrației, supremației legii și autoritatea justiției, de a solidariza oamenii cu privire la drepturi și îndatoriri, de a contribui la asigurarea independenței justiției și de a susține judecătorii în desfășurarea activității de înfăptuire a justiției fără imixtiuni din interior sau din exterior, de a contribui la dezvoltarea culturii juridice, moralității și integrității în societate.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, participanții la eveniment au continuat discuțiile într-o atmosferă informală și plăcută, înconjurați fiind de brăduți, steluțe și globuri sclipitoare, atribute simbolice ale acestor sărbători, urându-și Crăciun Fericit și La mulți ani!

Raportul fotografic de la eveniment îl puteți vizualiza pe site-ul Asociației, la rubrica Galerie Poze, precum și accesând linkul : http://voxjust.md/gallery/album/14

2019-12-29