Forumul privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Panelul II: Reforma justiției și integritatea judiciară - quo vadis?

La 8 decembrie 2020 a avut loc Forumul privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în faţă Republica Moldova pe calea integrării europene.

Forumul este organizat de Friedrich-EbertStiftung (FES) și Asociaţia pentru Politică Externă (APE) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Evenimentul aduce la un loc factori de decizie din Republica Moldova și UE, politicieni, formatori de opinie, reprezentanţi ai societăţii civile, ai partidelor politice și instituţiilor internaţionale. În cadrul dezbaterilor de la Forum invitații contribuie cu expertiza lor la identificarea celor mai eficiente soluţii pentru provocările care apar în procesul de integrare europeană.

În cadrul  panelului II al forumului, moderat de Victoria Sanduța, judecătoare, președinta Asociației Judecătorilor ”Vocea Justiției”, invitații Radu Foltea, Secretar de Stat la Ministerul Justiției, Cristina Țărnă, expertă anti-corupție, Mariana Rață, jurnalistă și Bohdan Kryklyvenko, Șef al Aparatului Înaltei Curți AntiCorupție din Ucraina, au discutat despre:

-Cum pot fi consolidate integritatea judiciară, responsabilitatea și profesionalismul și cum poate fi prevenită corupția în sistemul judiciar?

-Rolul puterilor executive și legislative în asigurarea integrității judiciare. Cum poate fi asigurată integritatea în numirile judecătorilor de rang înalt?

-Justiția, politica și percepția publică: ruperea cercului vicios sau cum poate fi atins echilibrul corect?

-Cum poate fi prevenit amestecul politicului în sistemul judiciar? Rolul mass-media.

-Provocări și bune practici în promovarea integrității judiciare și prevenirea corupției în sistemul de justiție – lecții de învățat din experiența internațională.

Video la linkul mai jos

 https://www.facebook.com/MEIForum/videos/167530035106640

 

2020-12-09