COMUNICAT: ÎNGRIJORĂRI SERIOASE PRIVIND DEMITEREA ARBITRARĂ A JUDECĂTORILOR

Asociația Judecătorilor “Vocea Justiției“ exprimă profunda îngrijorare față de deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 1 iulie 2024, prin care s-au respins cererile a 4 judecători de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fără o justificare legală, inclusiv cererea judecătoarei Victoria Sanduța, președintele Asociației Judecătorilor “Vocea Justiției”.
Această hotărâre transmite un semnal periculos întregului sistem judecătoresc și societății, fiind adoptată contrar normelor constituționale și standardelor internaționale. Decizia CSM este controversată din mai multe aspecte: atentează la independenței justiției, se bazează pe proceduri aplicate retroactiv şi este adoptată cu votul minorității, contrar prevederilor legale.
Modificările aduse în 2021 la articolul 116 din Constituție stabilesc că judecătorii sunt numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, eliminând perioada de probă pentru a proteja independența lor de influențe politice. Practica actuală a CSM de a calcula voturile în baza unui număr total de membri, adică a calcula 2/3 din 12 membri, incluzând şi membrii inexistenți, care încă nu au fost numiți și de a ignora procedurile legale pentru examinarea suspiciunilor privind încălcările disciplinare sau etice este contrară prevederilor legii, hotărârilor Curții Constituționale și contravine principiilor unui proces echitabil și stârnește îngrijorări serioase cu privire la respectarea supremației legii în Republica Moldova.

Aceste cazuri nu pot fi trecute cu vederea și nici înăbușite în tăcere, în contextul importantului proces de aliniere a țării noastre la standardele Uniunii Europene.

Asociația Judecătorilor cheamă toată comunitatea juridică și societatea civilă să apere independența judecătorilor şi să protesteze împotriva acestor atentate la independența magistraturii. Judecătorii independenți trebuie protejați, iar reforma justiției trebuie să fie autentică.

Facem apel și la comunitatea internațională să sprijine și să apere independența judecătorilor din Republica Moldova. Acest apel va fi transmis către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, asociații internaționale de judecători și alte organizații internaționale relevante.2024-07-05