Proiectul Open World (Lumea Deschisă) SUA

În perioada 17-27 octombrie 2019, fondatorii Asociației ”Vocea Justiției”, judecătorii Victoria Sanduța și Marina Curtiș, au  participat la programul de Leadership și schimb de experiență Programul Lumea Deschisă (Open World), oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Ambasadei SUA la Chișinău și Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională la Chișinău, ce a inclus o vizită de 10 zile în SUA.

Guvernul Statelor Unite ale Americii finanţează un şir de programe academice profesionale şi culturale de schimb în Moldova. Scopurile acestor programe sunt de a consolida înţelegerea reciprocă dintre Statele Unite şi Moldova cu ajutorul programelor de schimb şi de instruire şi de a contribui la reformele democratice şi economice din Moldova implementând experienţa şi cunoştinţele obţinute de participanţii programelor.

Programul „Lumea Deschisă” (Open World Program) invită Liderii din diverse domenii din Republica Moldova pentru o scurtă vizită profesională în Statele Unite.  Scopul programului este promovarea înţelegerii reciproce între Moldova şi SUA prin crearea posibilităţilor pentru Liderii din Moldova de a cunoaşte viaţa americană politică şi socială şi de a-şi împărtăşi ideile şi experienţa cu colegii lor americani.  În cadrul programului majoritatea vizitelor durează 10 zile şi se concentrează asupra unui subiect prestabilit, care se referă la activitatea profesională şi civică a delegaţilor, expunându-i la noi idei şi practici aplicabile în propriile condiţii.  În Moldova programul este administrat de Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională (ACTR/ ACCELS). Programul este conceput să aibă un impact pozitiv asupra participanților, atât din partea americană, cât și din partea Moldovei, asigurându-și creșterea profesională continuă, dezvoltarea contactelor de afaceri și personale și implementarea unor noi proiecte, inclusiv proiecte comune.

Programul Open World oferă liderilor moldoveni oportunitatea de a vedea democrația americană și libertatea antreprenorială în acțiune în orașele din Statele Unite. În timpul vizitelor de zece zile, participanții la program vor afla despre rolurile și interacțiunea a trei ramuri de diferite nivele ale puterii americane. Ei vor putea afla mai multe despre modul în care sectorul privat și non-profit contribuie la rezolvarea problemelor sociale și civile. 

Programul promovează înțelegerea reciprocă între Statele Unite și Moldova prin descoperirea și menținerea de noi modalități de dialog între liderii politici și civili americani și noua generație de lideri moldoveni. 

De regulă, delegația este formată din patru până la cinci participanți, fiecare dintre aceștia având ocazia să se familiarizeze cu activitatea colegilor, să participe direct la munca lor și să facă schimb de experiență. Traiul în familiile gazdă vă permite să vă familiarizați cu viața privată și publică a familiilor americane. La rândul lor, familia găzduind moldoveni în casele lor sau participând cu ei la diverse evenimente locale, prin programul Open World au oportunitate de a învăța despre Moldova din prima sursă, de la oameni care contribuie la dezvoltarea continuă a țării.

Delegația Republicii Moldova de anul acesta a fost formată din 6 delegați, 4 judecători, un candidat la funcția de judecător și un facilitator: dna Victoria Sanduța, dna Marina Curtiș, dna Polina Dolghieri, dnul Dan Sîrbu, dna Diana Danilișin și dna Veronica Tomescu. 

Mai multe detalii despre acest proiect vedeți la rubrica Proiecte pe acest site:http://voxjust.md/feed/16

2019-11-26